ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ουδεμία σχέση έχει ο υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ με το deal Μαρινάκη

0 9.294

«Λάθος» χαρακτηρίζει τους πηχυαίους τίτλους της εφημερίδας «Τα Νέα», που θέλουν τον Ελληνα εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη να κλείνει στρατηγική συμφωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.
Το σχόλιο του πρέσβη έγινε στο twitter ως απάντηση σε ανάρτηση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος κάτω από φωτογραφία πρωτοσέλιδου των «Νέων», με τίτλο «Στρατηγική Συμφωνία Ευάγγελου Μαρινάκη και Γουίλμπουρ Ρος», ανέφερε: «Αμηχανία στους Τσίπρα / Καμμένο γι’ αυτό. Πρώτον, είναι αδύνατον οι ΗΠΑ να επέτρεπαν στον υπουργό τους να υπογράψει τέτοια συμφωνία, αν αμφισβητούσαν τη νομιμότητα των χρημάτων Μαρινάκη και ο συνέταιρός του πλέον ήταν ο βάσιμος επίσημος προσκεκλημένος του Τσίπρα στη ΔΕΘ…»

Ο Αμερικανός πρέσβης λακωνικά απάντησε: «The headlines are wrong, my friend» (οι επικεφαλίδες είναι λανθασμένες, φίλε μου). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αδωνις είναι και θαμώνας της αμερικανικής πρεσβείας, με πιο πρόσφατη επίσκεψή του στις 22 Οκτωβρίου, όταν είχε συνάντηση με στελέχη της για πάνω από μία ώρα. Πηγές από την αμερικανική πρεσβεία τόνιζαν χθες πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για deal Μαρινάκη – Ρος, καθώς ο κ. Ρος «λόγω της θέσης του στην αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει πλέον ενεργό επιχειρηματική δράση».

Πρεμούρα

Από πού προέρχεται ο ισχυρισμός πως το deal είναι με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου; Μα από την αυταπόδεικτη σπουδή κάποιων να εκμεταλλευτούν το όνομα του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ και από μια ιστορία από το παρελθόν: στην Diamond Shipping έχουν μετοχικό ποσοστό σε κεφάλαια που έχουν μεν το όνομα του Γουίλμπουρ Ρος (WL Ross & Co), αλλά δεν ανήκουν πια σε αυτόν, αλλά σε άλλον επενδυτικό οργανισμό (Invesco), στον οποίο τα έχει πουλήσει προ δεκαετίας ο σημερινός υπουργός. Μια ματιά στο site της WL Ross & Co αρκεί για να βρει κάποιος πως ο ίδιος δεν έχει πια καμία άμεση συμμετοχή, αφού ακόμη και τις μετοχές της εταιρίας που είχε τις πούλησε τον Δεκέμβριο του 2017.

Η επιστολή που έστειλε το γραφείο Κυβερνητικής Ηθικής των ΗΠΑ στον κ. Ρος και η απάντησή του, σύμφωνα με την οποία δεν έχει πλέον καμία επιχειρηματική δραστηριότηταΕξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως τον περασμένο Ιούλιο το γραφείο Κυβερνητικής Ηθικής των ΗΠΑ απέστειλε επιστολή στον κ. Ρος, με την οποία του ζητούσε εξηγήσεις για την πιθανότητα να μετάσχει σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Υστερα από αυτό ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ έβγαλε ανακοίνωση με την οποία δήλωνε ρητά: «Η συμφωνία ηθικής που έχω υπογράψει (σ.σ.: υπογράφεται από όλα τα μέλη της κυβέρνησης στις ΗΠΑ) μου επιτρέπει να διατηρώ συμμετοχή σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Ομως για να διατηρώ την εμπιστοσύνη του λαού έδωσα την εντολή όλες οι συμμετοχές μου να πουληθούν και τα κέρδη να τοποθετηθούν σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου». Αρα, για ποια συμμετοχή του κ. Ρος στη συμφωνία μιλάμε; Πηγές εκτιμούσαν, λοιπόν, πως ο Μαρινάκης, τοποθετώντας στο κέντρο της συμφωνίας τον Αμερικανό υπουργό, προσπαθεί να δώσει την εικόνα πως είναι ο πρωταγωνιστής στον στρατηγικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί πρώτη φορά στις 13 Δεκεμβρίου, με επικεφαλής τον Γουίλμπουρ Ρος και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. Λόγος ο οποίος πιθανότατα εξηγεί και το σχόλιο του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στο twitter.

Πάντως, με αυτές τις ενέργειες μπήκε ένα τέλος στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση μιας κατά τα άλλα καλής -κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών- συμφωνίας του Μαρινάκη με την Diamond Shipping (όχι όμως και σύμφωνα με τους μετόχους της Capital Products, οι οποίοι πούλησαν τη μετοχή, με αποτέλεσμα να κλείσει με πτώση 4,7% στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη σχετική ανακοίνωση).

Οι αριθμοί πίσω από τη συμφωνία και η μειοψηφική θέση της Capital

Αν εξαιρέσεις τον ρόλο του Ρος, η συμφωνία (κατά τα… άλλα) είναι αληθινή. Η Capital Product Partners L.P. (CPLP), εταιρία εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο του Nasdaq, και η DSS Holdings L.P. (Diamond S Shipping), ιδιωτική εταιρία και ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες και διαχειριστές παγκοσμίως δεξαμενόπλοιων τύπου ΜR μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου και δεξαμενόπλοιων τύπου Suezmax μεταφοράς αργού πετρελαίου, σύναψαν οριστική συμφωνία συναλλαγής, σύμφωνα με την οποία η CPLP θα αποσπάσει τις δραστηριότητές της, των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, σε ξεχωριστή εταιρία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, η οποία θα συγχωνευθεί με τις επιχειρήσεις και τη διαχείριση της DSS στη βάση της συναλλαγής μετοχών για μετοχές.

Η νέα εταιρία, η οποία θα αποκαλείται Diamond S Shipping Inc., θα είναι ηγέτιδα στις αγορές δεξαμενόπλοιων αργού και προϊόντων πετρελαίου, επωφελούμενη από ένα ισορροπημένο και μεγάλης κλίμακας χαρτοφυλάκιο πλοίων, ισχυρή διοίκηση και ηγεσία, και οικονομικά αποδοτική εμπορική πλατφόρμα. Η συναλλαγή αντικατοπτρίζει τις στρατηγικές πρωτοβουλίες της DSS για πρόσβαση στις χρηματιστηριακές αγορές σε κατάλληλο εύρος και σε κατάλληλη χρονική στιγμή στον ναυτιλιακό κύκλο για να δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες στον κόσμο, θέτοντας τον εαυτό της σε προνομιακή θέση για την περαιτέρω συγχώνευση του κλάδου. Αναμένεται δε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και θα έχει την έδρα της στο Greenwich του Κονέκτικατ.

Το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων της Diamond S Shipping Inc. θα αποτελείται από τον συνδυασμένο στόλο των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού και προϊόντων πετρελαίου των CPLP και DSS, έναν στόλο συνολικά 68 δεξαμενόπλοιων υψηλής ποιότητας, με μέσο όρο ηλικίας τα 7,8 έτη, συμπεριλαμβανομένων 52 δεξαμενόπλοιων μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου και 16 πλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις προς την αμερικανική κεφαλαιαγορά, «αναμένεται ότι, μεταξύ άλλων σημαντικών μετόχων, τα κεφάλαια που συνδέονται με τη WL Ross & Co. LLC (το τμήμα ιδιωτικών μετοχών της Invesco Ltd.) και τη First Reserve, οι δύο μεγάλοι μέτοχοι της DSS θα κατέχουν αντίστοιχα περίπου 24% και 20% της νέας εταιρίας. Η Capital Maritime & Trading Corp., χορηγός της CPLP και μητρική εταιρία του γενικού εταίρου της CPLP, καθώς και οι θυγατρικές της αναμένεται να κατέχουν περίπου το 5% της νέας εταιρίας». Το νέο σχήμα θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο όμως η CPLP θα εκπροσωπείται μόνο από δύο μέλη της.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More