Μαχητική Εθνική Ενημέρωση

Αποκάλυψη που θα κάνει πάταγο: Ο Τούρκος ακόλουθος άμυνας της πρεσβείας συνελήφθη στη Ρόδο να φωτογραφίζει μονάδες το 2015

0 5.551

Ένα άγνωστο περιστατικό που συνέβη πριν τρία χρόνια όταν η Ελλάδα συνταράσσοταν από το δημοψήφισμα, φέρνει στο φως της δημοσιότητα το armyvoice.gr και η δημοσιογράφος Ιωάννα Ηλιάδη.

Όπως αναφέρει το armyvoice.gr «ήταν καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα συνταρασσόταν από τις πιέσεις των Ευρωπαίων και έκανε δημοψήφισμα.

Τον Ιούλιο του 2015 μήνα, ένα περίεργο περιστατικό σημειώθηκε στην Ρόδο. Ο Τούρκος ακόλουθος άμυνας στην Αθήνα (ΑΚΑΜ) είχε πάει για παραθερισμό στο νησί με την οικογένειά του. Εκεί είχαν ενοικιάσει αυτοκίνητο από τοπικό τουριστικό γραφείο.

Ο περίεργος τουρίστας με την φωτογραφική μηχανή στα χέρια εντοπίστηκε να φωτογραφίζει στρατόπεδο πυροβολικού στο νησί. Από την έρευνα που έγινε με βάση τις πινακίδες του οχήματος, βρέθηκε το όνομα του ενοικιαστή.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και ο «τουρίστας» όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις οδηγήθηκε στο τμήμα. Παράλληλα, ενημερώθηκε η αρμόδια στρατιωτική Αρχή.

Οι στρατιωτικοί δεν πίστευαν στα μάτια τους. Το όνομα που έβλεπαν μπροστά τους, ήταν του Τούρκου συνταγματάρχη που ήταν ακόλουθος άμυνας στην Αθήνα.

Η φωτογραφική μηχανή ανοίχτηκε και οι φωτογραφίες ελέγχθηκαν άμεσα. Την υπόθεση ανέλαβε η ΕΥΠ.

Λίγες ημέρες αργότερα, Τούρκος στρατηγός κατέφθασε στην Αθήνα και επισκέφθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την διευθέτηση του θέματος.

Ο ΑΚΑΜ δεν απελάθηκε, δεν κατηγορήθηκε για κατασκοπεία (αν και θα ήταν δυνατό) και δεν δημιουργήθηκε ρήξη στις σχέσεις των δυο χωρών. Το θέμα κρατήθηκε μυστικό και δεν διέρρευσε στον Τύπο.

Ένα χρόνο αργότερα, θα εγκατέλειπε την Ελλάδα, κρυφά μαζί με την οικογένειά του, φοβούμενος ότι μπορεί να κατηγορηθεί ως πραξικοπηματίας, μαζί με τον ναυτικό ακόλουθο.

Οι δυο οικογένειες πέρασαν ακτοπλοϊκώς στην Ιταλία πριν λήξουν τα διπλωματικά τους διαβατήρια κι έκτοτε αγνοείται η τύχη τους. Εκτιμάται ότι έχουν διαφύγει σε ευρωπαϊκές χώρες όπου είχαν συγγενείς.

Η ιστορία αυτή δεν θα είχε καμία αξία στην πράξη, εάν δεν είχε συμβεί το περιστατικό στον Έβρο. Λόγω της διαφορετικής βαρύτητας των δυο πράξεων, μπορεί οποιοσδήποτε συγκρίνοντάς τες να αντιληφθεί ότι η Τουρκία έχει αλλάξει πλέον τους κανόνες του παιχνιδιού.

Στην περίπτωση της σύλληψης στρατιωτικού που έχει διπλωματική ιδιότητα, επ’ αυτοφόρω να κάνει κατασκοπεία, δεν προβλέπεται φυλάκιση, αλλά απέλαση. Μια τέτοια ενέργεια φέρνει ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες.

Η περίπτωση των δυο στρατιωτικών που πέρασαν κατ’ ελάχιστο τα σύνορα ακολουθώντας πιθανά ίχνη μεταναστών, είναι κάτι που συμβαίνει. Στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και δεδομένου ότι οι δυο χώρες βρίσκονται στην ίδια Συμμαχία, η τουρκική πρακτική είναι παράλογη και δείχνει την βούληση της Άγκυρας να φθάσει το παιχνίδι στα άκρα.

Η κυβέρνηση θα ήταν καλό να υπενθυμίσει το συγκεκριμένο περιστατικό στην Άγκυρα, αλλά και άλλο ένα ανάλογο που έχει καταγραφεί στην Αττική.

Leave A Reply

Your email address will not be published.