ΕΕ: Η Άγκυρα βρήκε πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ – Έλληνες και Κύπριοι «βλέπουν» ακόμα «απόπειρες»

0 1.909

Την εικόνα της εγκατάστασης της Άγκυρας στις θαλάσσιες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αντανακλούν πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα κράτη- μέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες Κυπριακών ΜΜΕ από πηγή στις Βρυξέλλες, γίνεται λόγος για «επιτυχή γεώτρηση» του γεωτρύπανου «Φατίχ» που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στα ανοιχτά της Πάφου και παραπομπή σε κοίτασμα που φέρεται να φτάνει τα 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε είναι μεγάλο πλήγμα και για την ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση, οι οποίες βλέπουν ακόμα “αποτυχημένες απόπειρες” της Τουρκίας και σημαίνει πως η κυριαρχία της Κύπρου έχει παραβιαστεί οριστικά και πάμε σε μία de facto συνδιαχείριση των φυσικών πόρων ανεξάρτητα από συμφωνίες.

Για την όλη εικόνα εκφράζονται επιφυλάξεις με τη Λευκωσία να μην επιβεβαιώνει τις «βάσιμες υποψίες» υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιτυχή γεώτρηση του «Φατίχ» στη βάση ενημέρωσης που έχουν οι κυπριακές αρχές από τρίτες χώρες. Πρόσθετα ευρωπαϊκές υπηρεσίες κάνουν λόγο για μεταφορά στις υπό κατοχή περιοχές μπαταριών του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, αν και η συμφωνία με τη Ρωσία περιλαμβάνει πρόνοια για εγκατάσταση εντός της Τουρκίας.

Στις Βρυξέλλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η Τουρκία δεν κάνει πίσω» στο ζήτημα της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εκτιμήσεις τις οποίες συνυπογράφουν και πολλά κράτη- μέλη της ΕΕ που είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με την τουρκική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.


Βέβαια το θέμα είναι πως στις λεκτικές καταδίκες όλοι είναι πρώτοι, αλλά όταν έρχεται η στιγμή για ουσιαστικές κυρώσεις τότε όλοι κάνουν τους “Κινέζους”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More