Γιατί οι ΗΠΑ δεν σταμάτησαν τον Αττίλα 2; – Aποκαλυπτικό βίντεο, ο ρόλος του Κίσινγκερ

1 9.403

Για τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής του 1974, μιλούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι της Κυβέρνησης Νίξον σε βίντεο που ανέβηκε χθες στο YouTube.

Πρόκειται για τους Άρθουρ Χάρτμαν, Βοηθό Γραμματέα των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Καναδικές Υποθέσεις το 1974-1977, και τον Τόμας Μπογιάτ, Υπεύθυνο Γραφείου Κύπρου της Αμερικανικής Κυβέρνησης το 1974.

«’Ήταν ξεκάθαρο στις συσκέψεις που γίνονταν ότι δεν υπήρχε κατανόηση και ο Κάλαχαν (Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών) με ρώτησε: ‘‘Εσείς οι Αμερικανοί μπορείτε να σταματήσετε τη δεύτερη εισβολή που ετοιμάζουν’’;», αναφέρει ο Χάρτμαν.

Το βίντεο υπογραμμίζει, επίσης, την υπόθεση του σκανδάλου του Watergate και πως αυτό επηρέασε τη λήψη δραστικών αποφάσεων στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρώην (Αύγουστο του 1974) αξιωματούχος, που αντιπροσώπευσε τα αμερικανικά συμφέροντα στη διάσκεψη της Γενεύης, είπε πως δύσκολα θα μπορούσε να εισακουστεί από τον Κίσινγκερ, που εκτελούσε τότε καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, και παραθέτει τη δική του εκτίμηση.

Από την πλευρά του ο Μπογιάτ είπε πως «Ο Δρ Κίσινγκερ τον απομάκρυνε από τη θέση ως επικεφαλής της επιχείρησης Κύπρος μετά την πρώτη εισβολή, επομένως δεν μπορώ να μιλήσω για το τι ακολούθησε. Ωστόσο, εισηγήθηκα στον Κίσινγκερ να κρατήσει τους Τούρκους στον θύλακα που αρχικά αποβιβάστηκαν. Εντούτοις, φαίνεται πως δεν ασκήσαμε αρκετή πίεση για να το πετύχουμε αυτό, με αποτέλεσμα τα τουρκικά άρματα να προελάσουν, μοιράζοντας το νησί στη μέση».

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More