ΗΠΑ προς Τουρκία: «Σας δίνουμε διορία μέχρι τον Μάρτιο του 2020 για να μην ενεργοποιήσετε τους S-400 – Mετά τέλος»

1 259

Ακόμα δεν έχει τελειώσει κάτι για την Τουρκία αφού οι ΗΠΑ δίνουν διορία στην Τουρκία για να μην ενεργοποιήσει το σύστημα των S-400 μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2020 οπότε και τότε η συμμετοχή της στο πρόγραμμα των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα έχει τερματιστεί.

Την δήλωση αυτή την έκανε το βράδυ της Τετάρτης η Έλεν Λορντ, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα προμηθειών.

Τι σημαίνει αυτό επί του πρακτέου: Πως οι ΗΠΑ ακόμα δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία και της δίνουν αρκετό χρόνο για να ξεκινήσουν τα «παζάρια» μαζί της ώστε να μπορέσει να αντιστρέψει το δυσμενές για αυτήν κλίμα και μάλιστα να βγει και κερδισμένη.

Αυτό που στην Αθήνα δεν καταλάβαιναν μέχρι να αναλάβει η νέα ηγεσία στο ΥΠΕΞ, είναι πως εάν η Άγκυρα δεν ενεργοποιήσει τους S-400 και στο F-35 θα παραμείνει και συστήματα Patriot θα πάρει.

Για αυτό και ήταν σωστή η διατύπωση του Ν.Δένδια στον Μ.Πομπέο «ξεκαθαρίστε την θέση σας» και αυτοί την «ξεκαθάρισαν» με… «σημείωση».

Η Λορντ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα και δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις των F-35 στα κράτη που έχουν ήδη κάνει παραγγελίες.

«Προχωράμε σε έναν πολύ συντεταγμένο τερματισμό της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020», είπε η Λορντ.

Η Aμερικανίδα αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει ερωτηθείσα εάν η Άγκυρα θα μπορούσε να επανενταχθεί στο πρόγραμμα εάν δεν εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

«Αυτή είναι μια πολύ συγκεκριμένη αντίδραση σε μια συγκεκριμένη ενέργεια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Τράκτενμπεργκ, αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική σχέση της με την Τουρκία.

1 Comment
  1. […] post ΗΠΑ προς Τουρκία: «Σας δίνουμε διορία μέχρι τον Μάρτιο … appeared first on […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More