«Μοιράζουν» βίζες σε Κοσοβάρους και όχι σε ομογενείς της Κριμαίας

1 9.259

Υπερβάλλοντα ζήλο που προκαλεί απορίες επιδεικνύει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, επιβάλλοντας ταξιδιωτικούς περιορισμούς ακόμη και εις βάρος ομογενών της Κριμαίας, την ίδια ώρα που χορηγεί αφειδώς βίζες Σένγκεν σε… Κοσοβάρους, αγνώστου προέλευσης και φυράματος.

Η Ελλάδα, αν και τυπικά δεν έχει υιοθετήσει τις «κατευθυντήριες γραμμές» που θεσπίστηκαν το 2016 για την επιβολή διακρίσεων στην αναγνώριση ξένων διαβατηρίων, εντούτοις υπερθεματίζει στην εφαρμογή τους εναντίον της Ρωσίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τους κατοίκους της Κριμαίας με ταξιδιωτικά έγγραφα που έχουν εκδοθεί από τις ρωσικές Αρχές. Σημειώνεται ότι η περιοχή της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης έχουν έντονο ομογενειακό στοιχείο που έχει επιλέξει, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι, να υπάγεται σε ρωσική διοίκηση.

Η στάση της Ελλάδας αποτελεί παραβίαση όχι μόνο της συμφωνίας για τις διευκολύνσεις των διαδικασιών έκδοσης βίζας (καλύπτει όλους τους υπηκόους της Ρωσίας και της Ε.Ε., ανεξαρτήτως τόπου διαμονής), αλλά και βασικών διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συνιστά στην πράξη επιχείρηση μαζικής τιμωρίας των κατοίκων της Κριμαίας, στην οποία πρωτοστάτησαν οι Γερμανοί με αφορμή την προσάρτηση από τη Ρωσία.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι άλλες χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας (!), παρέχουν βίζες για τους κατοίκους της Κριμαίας που διαθέτουν διαβατήρια τα οποία εκδόθηκαν σε άλλες ρωσικές επαρχίες.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αρνείται και αυτή τη διευκόλυνση, παρότι στη χερσόνησο διαμένουν πολλοί Ρώσοι ελληνικής καταγωγής. Για να ταξιδέψουν οι τελευταίοι στην Ελλάδα, προκειμένου να δουν συγγενείς και φίλους, αναζητούν βίζες από πρεσβείες και προξενεία τρίτων χωρών, όπως η Ιταλία του Σαλβίνι, που έχει πολύ πιο φιλική μεταχείριση προς τους Ρώσους.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα εκδίδει βίζες σε… Κοσοβάρους, παρότι δεν έχει αναγνωρίσει επίσημη κρατική υπόσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική οντότητα! Δηλαδή οι Αλβανοί του Κοσόβου επισκέπτονται ελεύθερα και χωρίς έλεγχο την Ελλάδα, ενώ οι Ελληνες της Κριμαίας υφίστανται ταξιδιωτικούς περιορισμούς και διακρίσεις! Πρόκειται για ακόμη ένα «κατόρθωμα» της πολιτικής Κοτζιά που δηλητηριάζει τις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας.

1 Comment
  1. […] post «Μοιράζουν» βίζες σε Κοσοβάρους και όχι σε ομογενείς τ… appeared first on […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More