Ντοκουμέντο από το 1985: οι μεγάλες συγκεντρώσεις για τον Παπαδόπουλο που εξαφάνισε η Μεταπολίτευση.

0 494

Κόκκινη τρομοκρατία κατά των νέων της ΕΠΕΝ το ‘85

Τον Οκτώβριο του 1985, τριάντα δύο χρόνια πριν, το κόμμα της ΕΠΕΝ το οποίο έχει ως αρχηγό του τον έγκλειστο στις φυλακές Κορυδαλλού μετά από εντολή του Καραμανλή, Γεώργιο Παπαδόπουλο, ξεκινά τον αγώνα για την αποφυλάκιση όχι μόνον του ιδίου αλλά και των υπολοίπων εγκλείστων αξιωματικών. Με αφορμή αυτήν την πρωτοβουλία της ΕΠΕΝ και τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνη την εποχή μπορούμε να δούμε τις ομοιότητες ανάμεσα στο τότε και το σήμερα.

Θα δούμε ότι μόνο το εθνικιστικό κόμμα της εποχής αυτής, η ΕΠΕΝ, ήταν αυτό που κατέβαζε χιλιάδες λαού στον δρόμο να διαδηλώσουν για κάποια άλλα αιτήματα, όχι μόνον αυτό της αποφυλάκισης αλλά και για τα εθνικά θέματα, πέραν των αιτημάτων για αυξήσεις και επιδόματα.
Το ίδιο και σήμερα μόνον οι εθνικιστές διαδηλώνουν για ζητήματα που αφορούν την πατρίδα και μόνον αυτοί μιλούν από όποιο βήμα τους δοθεί για αυτά. Ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος, εντός και εκτός κοινοβουλίου, περί άλλων τυρβάζει.

Ποια ήταν η αντίδραση του κράτους τότε; Αποσιώπηση των διαδηλώσεων αυτών από την κρατική τηλεόραση και όταν αυτό δεν ήταν αρκετό ενεργοποίηση του παρακράτους με βομβιστικές επιθέσεις και επεισόδια στους δρόμους των πόλεων με την κάλυψη και ανοχή του επίσημου κράτους.

Σήμερα; Το ίδιο ακριβώς κάθε πατριωτική φωνή «πνίγεται» από τα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ, οι πατριωτικές εκδηλώσεις όχι μόνον δεν αναφέρονται πουθενά στον Τύπο, αλλά λοιδορούνται και ως εκδηλώσεις φασισμού.

Όπου όμως δεν αρκεί αυτό και πάλι εφορμούν οι δυνάμεις του παρακράτους και βάζουν βόμβες, καταστρέφουν επιτίθενται και ξυλοκοπούν όποιον πιστεύουν ότι είναι εθνικιστής και δολοφονούν νέους ανθρώπους για τις ιδέες τους. Μέσα από το πάντα πολύτιμο αρχείο του «Ελεύθερου Κόσμου» σας μεταφέρουμε το κλίμα της εποχής

Συγκεντρώσεις χιλιάδων λαού σε όλη την χώρα

Οι πρώτες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Καστοριά και στην Πάτρα στις 20 Οκτωβρίου του ίδιου έτους όπου παρευρέθησαν πλήθος λαού, άνω των 5.000 ατόμων, με σύνθημά τους «που είσαι Παπαδόπουλε».

Ακολούθησε η Κατερίνη στις 3 Νοεμβρίου όπου και πάλι χιλιάδες λαού διαδήλωσαν υπέρ της αποφυλάκισης ενθυμούμενοι τα φιλολαϊκά μέτρα της 21ης Απριλίου εκείνες τις δύσκολες οικονομικά ώρες για την χώρα μας.

Αυτοί που φοβούνταν τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και δεν ήθελαν την αποφυλάκιση βλέποντας τις ογκώδεις αυτές συγκεντρώσεις διέσπειραν φήμες ότι ο Παπαδόπουλος αυτοκτόνησε ή είναι βαριά άρρωστος.

Συγκεντρώσεις έγιναν στην Καλαμάτα και τα Τρίκαλα όπου περισσότεροι από 10.000 Έλληνες βροντοφώναξαν υπέρ της αποφυλάκισης και παράλληλα έγινε και δημοψήφισμα υπέρ του αιτήματος το οποίο ο Νομάρχης Τρικάλων υποσχέθηκε να το διαβιβάσει στην κυβέρνηση.

Παράλληλα εκδηλώσεις στην Ελλάδα διοργανώνονταν, με το ίδιο αίτημα και το ίδιο πολυπληθείς και σε χώρες Του εξωτερικού όπου ζούσαν Έλληνες όπως η Αμερική, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Γερμανία και άλλες

Τα πρωτοσέλιδα του «ΕΚ» αντικατοπτρίζουν το κλίμα της εποχής.

Το κλίμα βίας και τρομοκρατίας

Το κράτος τότε αντιμετώπιζε τις εκδηλώσεις αυτές με την καταστολή και τις διώξεις (το να έχεις φωτογραφία του Γεωργίου Παπαδοπούλου τότε θεωρούνταν ιδιώνυμο αδίκημα) και όπου δεν έφταναν αυτά επιστρατεύονταν και η τρομοκρατία. Γίνονταν συχνές επιθέσεις αναρχικών και παρακρατικών στα γραφεία των Τοπικών γραφείων της ΕΠΕΝ και όταν οι επιτιθέμενοι αποκρούονταν από τους νέους του κόμματος, κατέφευγαν στις εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις.

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου ο «Ελεύθερος Κόσμος» γράφει: Οι 150 αναρχικοί που επιχείρησαν να εισβάλλουν στα γραφεία της ΕΠΕΝ , στην οδό Ακαδημίας 78 απέτυχαν. Έτσι στην αδυναμία τους να εισέλθουν στα γραφεία της Νεολαίας, γιατί απεκρούσθησαν από τους νέους της ΕΠΕΝ πέταξαν μία βόμβα μολότωφ στην πόρτα και την έκαψαν. Εκείνο που αξίζει να υπογραμμισθεί είναι το γεγονός ότι οι παρευρισκόμενοι καίτοι αστυνομικοί είδαν το λεφούσι των αναρχικών να βαδίζει κατά των γραφείων της ΕΠΕΝ παρέμειναν όμως αδρανείς, προφανώς γιατί τέτοιες εντολές είχαν.

Την επομένη Κυριακή ο «ΕΚ» δημοσιεύει την ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΠΕΝ στην οποία τονίζει: «Περίεργη και ύποπτη ανάμειξη της ΕΠΕΝ επιχειρείται στα έκτροπα των ημερών αυτών. Αυτό προκύπτει από την επίθεση και την πυρπόληση από ομάδες αναρχικών των γραφείων της Νεολαίας της ΕΠΕΝ στην οδό Ακαδημίας 78 την Παρασκευή το απόγευμα, την καταστροφή των γραφείων της Τ.Ε. Ζωγράφου την Κυριακή το βράδυ, την επίθεση και απόπειρα πυρπολήσεως των γραφείων της Περιφερειακής Διοικήσεως Μακεδονίας-Θράκης στην Θεσσαλονίκη και την επιχειρούμενη ανάμειξη μελών της ΕΠΕΝ στα διάφορα επεισόδια που προκαλούν αναρχικοί καταλύοντας κάθε έννοια του κράτους στο κέντρο των Αθηνών και από τα δημοσιεύματα ορισμένων εφημερίδων και «ειδήσεων». Η ΕΠΕΝ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι κατά της βίας από οπουδήποτε και να προέρχεται και δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με τα συμβαίνοντα τα οποία καταδικάζει απερίφραστα ενώπιον του ελληνικού λαού και καλεί την κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αντί να αναλύεται σε κροκοδείλια δάκρυα και να προστατεύσει αποτελεσματικά με κάθε νόμιμο τρόπο την ηρεμία, την ειρήνη και τις περιουσίες του ελληνικού λαού».

Την ίδια ημέρα η Νεολαία ΕΠΕΝ Θεσσαλονίκης κατήγγειλε στον ελληνικό λαό ότι ομάδα αναρχικών επιχείρησε να πυρπολήσει τα γραφεία της στην Θεσσαλονίκη αλλά και αυτή η ανακοίνωση δεν μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημερώσεως γιατί προφανώς ανέτρεπε τα σχέδια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της κυβερνήσεως.

Μέσα σε αυτό το βίαιο και αρνητικό κλίμα η ΕΠΕΝ έδινε τον αγώνα της για την αποφυλάκιση του Γεωργίου Παπαδοπούλου και των υπολοίπων έγκλειστων αξιωματικών στις φυλακές Κορυδαλλού και φυσικά η μόνη τότε εφημερίδα που στεκόταν στο πλάι της ήταν ο «ΕΚ». Η εξάπλωση του κόμματος και οι διεθνείς του σχέσεις

Εκείνη την εποχή η ΕΠΕΝ ενδυνάμωνε συνεχώς κόμμα ανοίγοντας νέα γραφεία και Νομαρχιακές Επιτροπές σε ολόκληρη την Ελλάδα: Στα Δωδεκάνησα, στην Ροδόπη, στην Θεσπρωτία, στην Μαγνησία, στην Πρέβεζα, στις Σέρρες, στην Μεσσηνία,

Source http://www.elkosmos.gr/ntokoumento-apo-to-1985-i-m0

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More