Μαχητική Εθνική Ενημέρωση

Παχυσαρκία:

0 8.312

Αξέχαστο θα μου μείνει εκείνο το βλέμμα, γεμάτο ειρωνεία, από έναν γυμναστή την ώρα που προπονούσε μία υπέρβαρη κοπέλα.
Ένας τύπος από αυτούς που δηλώνουν φανατικοί οπαδοί του fitness, έχοντας καταναλώσει ότι αναβολικό υπάρχει για να φουσκώσει, επισφραγίζοντας τον ανύπαρκτο ανδρισμό του.
Η πλειοψηφία θυμάται τη σωματική φροντίδα πάντοτε Άνοιξη, αυτό συμβαίνει γιατί έρχεται Καλοκαίρι και βάλλεται από τύψεις για τις ατασθαλίες του Χειμώνα.
Όταν με το καλό έρθει ο Μάιος και κάνουν την πρώτη βουτιά, οι ενοχές τους εγκαταλείπουν, επιστρέφουν πάλι στις κακές διατροφικές συνήθειες και στην καθιστική ζωή.
Αποδέχονται την κατάσταση όπως είναι, στην πραγματικότητα συμβιβάζονται, σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει τον εαυτό του με περιττά κιλά αγύμναστο, έχοντας χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Η πείνα είναι πρωτόγονο αίσθημα, αρμόδια για την επιβίωση του ατόμου, αλλά και τη συμπεριφορά του.
Ο υποθάλαμος ανήκει στο τμήμα του εγκεφάλου, μία από τις υπευθυνότητες αυτού του αδένα, είναι η ρύθμιση μεταβολισμού και το αίσθημα πείνας.
Ο υποθάλαμος φροντίζει στην αντίληψη των διαφορετικών γεύσεων, όταν κάνουμε δίαιτα ο ουρανίσκος παύει να γεύεται όπως πριν, αφού οι τροφές είναι περιορισμένες, για αυτό τις αποζητάμε επίμονα.
Στα υπέρβαρα άτομα ο υποθάλαμος αδυνατεί να λειτουργήσει φυσιολογικά, τα αίτια ποικίλουν (διαταραχές ύπνου, άγχος, έλλειψη πεπτικών ενζύμων κτλπ), είναι βλαβερός και για αυτό αυξάνει την όρεξη για φαγητό.
Οι διατροφικές συνήθειες συνδέονται άμεσα με την ψυχολογία, εκτός της απαραίτητης πρόσληψης τροφής, το ατόμο καταναλώνει περισσότερες θερμίδες σαν μερική κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών του, αναπόφευκτα θα αυξηθεί το βάρος, δηλαδή το λίπος.
Οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο αισθητικής φύσεως, αλλά και λειτουργικής για τον οργανισμό.
Η δυσκινησία, το ροχαλητό, η οστεοαρθρίτιδα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κτλπ, είναι κάποιες από τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας.
Το φαγητό είναι μια μορφή ηδονής, το άτομο πέφτει εύκολα σε αυτήν τη παγίδα.
Μια νόστιμη γεύση μπορεί να μετατραπεί σε αγχολυτικό, σε παρέα, σε αντικαταθλιπτικό.
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ιδανικό θα ήταν από την παιδική ηλικία ο δάσκαλος και οι γονείς, να γαλουχούν τα παιδιά με τις αξίες της σωστής διατροφής και του αθλητισμού.
Το άτομο που επιθυμεί να ακολουθήσει πρόγραμμα δίαιτας και εκγύμνασης, οφείλει να συμβουλευτεί επαγγελματίες, όχι να πειραματιστεί.
Η στήριξη ενός ψυχολόγου πολύτιμη στην ανύψωση ηθικού του ατόμου, ώστε όταν αισθανθεί ευάλωτο μέσα στην προσπάθεια του να μην τα παρατήσει.
Το να κοροϊδεύεις έναν άνθρωπο που προσπαθεί να αδυνατίσει, είναι σαν να κοροϊδεύεις έναν άνεργο που ψάχνει να βρει δουλειά.

Έναν άρρωστο που επιθυμεί να γίνει καλά, έτσι ακριβώς και ένας παχύσαρκος άνθρωπος, ονειρεύεται να μην ακούει κακόβουλα σχόλια, να μπορεί να ντυθεί όπως θέλει, όχι όπως πρέπει, να μπορεί να δουλέψει όπως όλοι, όχι να λαμβάνει απόρριψη εξαιτίας της εμφάνισης του.
Υπάρχουν και αυτοί που διστάζουν να ξεκινήσουν δίαιτα, αυτοί που δε θέλουν γιατί απλά λατρεύουν το φαγητό, αυτοί που έχουν θέματα υγείας (διαβήτη, θυρεοειδή κτλπ) ας τους δώσουμε αγάπη και σεβασμό, όχι χλευασμό και οίκτο.
Όλα είναι για όλους, η ζωή επιφυλάσσει ανατροπές, ας δείξουμε περισσότερη στοργή και υποστήριξη σε αυτούς που μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Χριστίνα Βαιλα
Ψυχολόγος – Γυμνάστρια>
Πηγή: about weight loss

Leave A Reply

Your email address will not be published.