Ποια ΜΟΕ; Πρόκληση ανήμερα της 25ης Μαρτίου – Τουρκική «σφήνα» με συμμαχικά πλοία μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου!

0 9.317

Ποια ΜΟΕ; Τουρκική πρόκληση ανήμερα της 25ης Μαρτίου με συμμαχικό “καπέλο” και “σφήνα” μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου ανακοίνωσε η Αγκυρα συνεχίζοντας το κρεσέντο των προκλήσεων.

Η Τουρκία με τον τρόπο αυτό διέλυσε τις ελληνικές ψευδαισθήσεις περί ΜΟΕ καθώς παραβιάζει επιδεικτικά τις βασικές προβλέψεις του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ (1988) που τα μέρη δεσμεύονταν για αποφυγή ασκήσεων τις ημέρες των εθνικών και θρησκευτικών εορτών.

Με την NAVTEX 0366/19 που εξέδωσαν οι Τουρκικές Αρχές δεσμεύεται μεγάλη περιοχή εντός του FIR Αθηνών και εντός της ελληνικής ζώνης ευθύνης SAR και έκδοσης Αναγγελιών, για «Διμερή Άσκηση που θα διεξαχθεί με τουρκικές και Νατοϊκές ναυτικές μονάδες στις 25 Μαρτίου».

Αυτή είναι μια ακόμη άσκηση στο πλαίσιο της νέας τακτικής που ακολουθεί η Τουρκία, όπου με την συνδρομή άλλων νατοϊκών χωρών που οι δυνάμεις τους βρίσκονται στην περιοχή για Νατοϊκή αποστολή, πραγματοποιεί και ολιγόωρες «διμερείς ασκήσεις», σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, θέλοντας έτσι να νομιμοποιήσει τις αμφισβητήσεις της εις βάρος της Ελλάδας.

Δύο φορές το προηγούμενο διάστημα το τουρκικό Ναυτικό πραγματοποίησε ασκήσεις σε παράνομα δεσμευμένες περιοχές εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στις οποίες είχαν συμμετάσχει αμερικανικά πολεμικά πλοία.

Έχει ενδιαφέρον όμως τώρα εάν και σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας και αρμοδιότητας θα διεξαχθεί τέτοιου είδους άσκηση στην οποία θα συμμετάσχουν εκτός των τουρκικών και συμμαχικά πλοία έστω και με «εθνικό καπέλο».

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δεν εξέδωσαν αμέσως αναγγελία που να προειδοποιεί ότι για την περιοχή στην οποία αναφέρεται η τουρκική NAVTEX αρμόδιες για δέσμευση περιοχών και έκδοση σχετικών αναγγελιών είναι οι αρχές της Ελλάδος.

Η Τουρκική NAVTEX

N/W : 0366/19

MEDITERRANEAN SEA

BILATERAL NAVAL EXERCISE WILL BE CONDUCTED BY TURKISH AND NATO NAVAL UNITS ON 25 MAR 19 FROM 1000Z TO 1700Z IN AREA BOUNDED BY;

36 10.00 N – 028 29.00 E
35 38.00 N – 030 15.00 E
34 38.00 N – 029 47.00 E
35 04.00 N – 028 02.00 E CAUTION ADVISED.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More