Προς νέα κρατικοποίηση των τραπεζών ενώ το spread των κρατικών ομολόγων πήγε στα επίπεδα του… 2010!

0 8.410

To σημερινό τραπεζικό «Βατερλώ» στο ταμπλό του ΧΑΑ, που ακολούθησε τις προβλέψεις κορυφαίων επενδυτικών οίκων για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και της οικονομίας γενικότερα, πάνω απ’όλα καταδεικνύει ότι όχι απλώς οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία (μια οικονομία, έτσι ή αλλιώς, «ζόμπι» εν μέσω αέναων μνημονίων), δεν έχουν παρέλθει, αλλά αν «βήξουν» π.χ. τα ιταλικά spreads (η μάχη μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών θα είναι σφοδρή και υπαρξιακής φύσεως) τα ελληνικά θα πάθουν «πνευμονία».

Για όποιον δεν το έχει αντιληφθεί αυτή την στιγμή τα ελληνικά spreads να είναι στα ;iδια επίπεδα με αυτά που είχαμε πριν ενταχθούμε στο πρώτο μνημόνιο, to 2010!

Οκτώ χρόνια θυσιών, καταστροφής και «θανάτου» σε όλα τα ελληνικά επίπεδα της ελληνικής οικονομίας, πήγαν χαμένα!

Και πού θα «βγουν» όλα αυτά τα προβλήματα; Στην «ραχοκοκκαλιά» της ελληνικής οικονομίας: Τις τράπεζες!

Τις «πεθαμένες», εδώ και καιρό, τράπεζες, με την Τράπεζα Πειραιώς να είναι στην χειρότερα κατάσταση και την Alpha που συγκριτικά έχει την μικρότερη έκθεση σε κινδύνους, σε κάπως καλύτερη θέση από τις τέσσερις συστημικές.

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Στο απόλυτο κενό! Με πιθανότερο σενάριο την επανακρατικοποίηση των τραπεζών!

Αν δεν υπάρξει επέμβαση από την ΕΚΤ, οι συστημικές τράπεζες θα υποχρεωθούν σε κρατική στήριξη μέσω του κεφαλαιακού αποθέματος του δημοσίου των 30 δισεκ. ευρώ, θα υπάρξει δηλαδή αύξηση κεφαλαίου με προσωρινή κρατικοποίηση με dilution των παλαιών μετόχων.

Αυτή, είναι η βασική αιτία του σημερινού κράχ (που στην πορεία περιορίστηκε, πάντως, σημαντικά): Η Πειραιώς βρέθηκε στα όρια του limit down χάνοντας έως και 29%, η Eurobank ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι και 24%, η Εθνική ως 19,5% και η Alpha έως 11,4%.
Ωστόσο ο Γενικός Δείκτης μείωσε τις απώλειες κοντά στο 3% με τον Γενικό Δείκτη στις 660 μονάδες και τις μετοχές των τραπεζών να περιορίζουν τις τεράστιες αρχικές απώλειες, με την Eurobank στο -7,9%, την Εθνική στο -3,4% και την Alpha Bank με πτώση 3,28%.

Οι Ελληνες τραπεζίτες, απλά πίνουν τους καφέδες τους στα υπερπολυτελή γραφεία τους διερωτώμενοι «Εγώ τι κάνω εδώ;» αφού αυτό που κάνουν δεν έχει καμία σημασία με την τραπεζιτική: «Εμπόρευμα» (κεφάλαια) να πουλήσουν, δεν έχουν. Πρακτικά διοικούν πτωχευμένα ιδρύματα. Κινήσεις ανάπτυξης των οργανισμών τους, δεν μπορούν να κάνουν.

Η διοίκηση είναι ή κάποιοι απίθανοι κερδοσκόποι που διοικούν από τις θαλαμηγούς τους κάπου στην Καραϊβική ή στην καλύτερη περίπτωση στο Μονακό ή η ΕΚΤ.

Τα «κόκκινα δάνεια» είναι πιο κόκκινα και από την φανέλα του Ολυμπιακού και δεν πρόκειται να τα εισπράξουν ποτέ.

Οι επισφάλειες είναι εφιαλτικές και η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων τους ακόμα πιο εφιαλτική.

Κλασική περίπτωση το κάποτε νοσοκομειακό ίδρυμα-μοντέλο «Ερρίκος Ντινάν» το οποίο για να πουληθεί πρέπει να εγγραφούν μεγάλες ζημιές, αλλά και όσο δεν πωλείται, η Τράπεζα Πειραιώς, στη οποία ανήκει, χάνει κάπου 120 εκατ. ευρώ! «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

Και στις ελληνικές τράπεζες υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις ανάλογες με το «Ερρίκος Ντινάν», μεγαλύτερου, ίσου ή μικρότερου μεγέθους.

Σε κάθε περίπτωση ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια:

-Η Alpha Βank περί τα 900 εκατ. ευρώ
-Η Πειραιώς χρειάζεται 2,5 δισ. ευρώ
-Η Εθνική 1,5 δισ. ευρώ
-Η Eurobank 1,3 δισ. ευρώ.

Συνολικά περί τα 6,5 δισ. ευρώ.

Οι αγορές βλέπουν αδυναμία άντλησης κεφαλαίων με τελευταία περίπτωση την αδυναμία της άλλοτε κραταιάς Τράπεζας Πειραιώς να εκδώσει ομόλογα Tier II.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές και άντληση κεφαλαίων μπορεί προς το παρόν να επιτευχθεί μόνο με τοκογλυφικά επιτόκια.και η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να ενεργοποιήσει σχέδια κρατικής διάσωσης.

Θεωρητικά και πρακτικά οι τράπεζες διαθέτουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από τα ελάχιστα όρια, οπότε η ΕΚΤ και ο SSM πρακτικά δεν μπορούν να ζητήσουν επιτακτικά άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση.

Όμως οι αγορές προεξοφλούν τις μελλοντικές εξελίξεις και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας (εκτός αν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες αλλάξουν το κλίμα…) είναι από «μαύρο» μέχρι «σκούρο μαύρο».

Ο κίνδυνος προσωρινής κρατικοποίησης είναι η αιτία της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών λόγω της αδυναμίας να αντλήσουν κεφάλαια με ίδια μέσα.

Βέβαια θέματα όπως state aid δηλαδή κρατικής βοήθειας ή bail in («κούρεμα» καταθέσεων) είναι απολύτως πιθανές εξελίξεις…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More