«Θερμό» επεισόδιο στη Μεσόγειο: Ρωσικό Su-35 παρεμπόδισε τρεις φορές αμερικανικό P-8 Poseidon – Επικίδυνες συμπλοκές ΗΠΑ-Ρωσίας

1 10.642

«Θερμό» επεισόδιο ανάμεσα σε ρωσικό και αμερικανικό αεροσκάφος σημειώθηκε την Τρίτη, πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε επισήμως η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση και συγκεκριμένα ο εκπόσωπος της 6ης αμερικανικής ιπτάμενης μονάδας.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, το αεροσκάφος του αμερικανικού Ναυτικού, τύπου P-8A Poseidon παρεμποδίστηκε τρεις φορές από ένα ρωσικό μαχητικό SU-35, ενώ πετούσε σε διεθνή χώρο.

«Στις 4 Ιουνίου 2019, ένα αεροσκάφος P-8A Poseidon των ΗΠΑ που πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα αναχαιτίστηκε από ένα ρωσικό SU-35 τρεις φορές εντός 175 λεπτών. Η πρώτη και η τρίτη επαφή των αεροσκαφών θεωρήθηκαν ασφαλείς.

Η δεύτερη επαφή προσδιορίστηκε ως μη ασφαλής λόγω του γεγονότος ότι το SU-35 διεξήγαγε ένα πέρασμα με υψηλή ταχύτητα ακριβώς μπροστά από το αμερικανικό αεροσκάφος, γεγονός που έθεσε σε κίνδυνο τους πιλότους και το πλήρωμά μας», ανέφερε η ανακοίνωση των ΗΠΑ.

«Παρόλο που τα ρωσικά αεροσκάφη επιχειρούσαν στον διεθνή εναέριο χώρο, αυτή η συμπεριφορά ήταν ανεύθυνη. Αναμένουμε ότι θα συμπεριφέρονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα τα όποια έχουν θεσπιστεί για να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την πρόληψη συμβάντων, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας του 1972 για την πρόληψη των ατυχημάτων στην ανοικτή θάλασσα (INCSEA).

Οι επικίνδυνες ενέργειες αυξάνουν τον κίνδυνο εσφαλμένου υπολογισμού και του ενδεχόμενων εναέριων συγκρούσεων», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Το αεροσκάφος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον 6ο Στόλο, ενεργούσε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και «δεν προκάλεσε αυτή τη ρωσική δραστηριότητα».

Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν σχολιάσει ακόμα το περιστατικό.

Το P-8A Poseidon είναι ένα πολλαπλού ρόλου, μακράς εμβέλειας αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας. Περιλαμβάνει πυλώνες ανάρτησης όπλων, ενώ παράλληλα είναι ικανό για ανθυποβρυχιακό πόλεμο και πόλεμο κατά επιφανειακών στόχων, καθώς και συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση.

1 Comment

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More