Μαχητική Εθνική Ενημέρωση

Το όραμα του Ιωάννη Μεταξά ήταν η δημιουργία του Γ’ Ελληνικού Πολιτισμού…

0 10.297

Το Νεοελληνικό κράτος από της ιδρύσεως του τρεις φορές ευτύχισε να διακυβερνηθεί από Εθνικά καθεστώτα. Την πρώτη φορά με τον Ιωάννη Καποδίστρια, τη δεύτερη από τον Ιωάννη Μεταξά και το Εθνικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου και τη τρίτη από το Γεώργιο Παπαδόπουλο και το Εθνικό καθεστώς της 21ης Απρίλιου 1967. Δυστυχώς για την πατρίδα μας και τα τρία αυτά Εθνικά καθεστώτα, για διαφορετικούς λόγους το κάθε ένα, δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το έργο τους.

4η Αυγούστου φωτεινή αναλαμπή στο δημοκρατικό σκότος

Η διακυβέρνηση της Ελλάδος από τον Ιωάννη Μεταξά και το Εθνικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου υπήρξε μία φωτεινή αναλαμπή, στο δημοκρατικό σκότος, που είχε οδηγήσει τη χώρα ο πολιτικάντικος κοινοβουλευτισμός. Την 4η Αυγούστου 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς κατήργησε τη δημοκρατία και επέβαλε Εθνικό καθεστώς. Βάση του, η αγροτική και εργατική πολιτική. Επέβαλε ένα καθεστώς αντικαπιταλιστικό, αντιπλουτοκρατικό, αντικομουνιστικό. Όταν ο Ιωάννης Μεταξάς ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το κράτος βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Ανεργία, οχλοκρατία, κοινωνική αναταραχή, οικονομική δυσπραγία, ελάχιστος στρατιωτικός εξοπλισμός. Αυτά είχε να αντιμετωπίσει ο Εθνικός Κυβερνήτης. Αυτό το σαράκι κατέτρωγε τα σπλάχνα του κράτους, που ζητούσε άμεση θεραπεία. Εν τω μεταξύ η κομμουνιστική οχλοκρατία ήταν συνεχής. Ετοιμαζόταν συλλαλητήριο και γενική απεργία για τις 5 Αυγούστου με απρόβλεπτες για τον τόπο συνέπειες. Το Εθνικό καθεστώς που επιβλήθηκε κατόρθωσε άμεσα να καταστείλει την κομμουνιστική ανταρσία.

Το Εθνικό Καθεστώς σταμάτησε το μίσος και τον διχασμό των Ελλήνων

Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στην 4ετία της διακυβερνήσεως από τον Ιωάννη Μεταξά και το καθεστώς του, θα χρειάζονταν πολλά χρόνια να επιτευχθούν από δημοκρατικές κυβερνήσεις. Και πάλι δεν ήταν σίγουρο ότι θα μπορούσαν να τα πραγματοποιήσουν. Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις εκείνη την περίοδο η μία διαδεχόταν την άλλη. Η διάρκεια διακυβερνήσεως της χώρας από αυτές, ήταν ελαχίστων μηνών και πολλές φορές ολίγων ημερών. Επομένως τι έργο μπορούσαν να προσφέρουν; Το μοναδικό τους μέλημα ήταν πως θα εξαφανίσουν τους αντιπάλους τους. Αδιαφορούσαν για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο λαός και γενικότερα η πατρίδα. Οι Έλληνες είχαν διχαστεί και το μίσος του διχασμού ήταν καθημερινό φαινόμενο. Ένας λαός αλληλομισούμενος είχε γίνει έρμαιο των πολιτικάντηδων, οι οποίοι φρόντιζαν μόνο για τον εαυτό τους και τους παρατρεχάμενούς τους.

Λύθηκαν τα κοινωνικά προβλήματα του λαού

Ο Ιωάννης Μεταξάς και οι συνεργάτες του από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση προβληματίστηκαν για το πώς θα μπορούσαν άμεσα, να αντιμετωπίσουν τα κοινωνικά προβλήματα, που είχαν δημιουργηθεί από τους πολιτικάντηδες. Αυτά ήταν πολλά και μεγάλα. Η πρώτη φροντίδα τους ήταν για τους εργαζόμενους, υπάλληλους και εργάτες. Με την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση, την οκτάωρη εργασία, δημιουργήσαν ήρεμο εργατικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους και την εργοδοσία. Πολεμήθηκε η ανεργία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Καθιερώθηκε δια νόμου η υποχρεωτική άδεια των εργαζομένων μετ’ αποδοχών, καθώς επίσης η επ’ αμοιβή υπερωριών, για τις επιπλέον ώρες εργασίας. Δημιουργήθηκαν συνεταιριστικές οργανώσεις. Με νομοθετήσεις κατά των επαχθών χρεών, δόθηκε ανάσα ζωής στους αγρότες. Επεβλήθη προστασία των παραγομένων προϊόντων και παράλληλα επετεύχθη αύξηση της παραγωγικότητας, που εξασφάλιζε με αυτόν τον τρόπο την ευημερία των αγροτών.

Θεσπίστηκε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους Έλληνες. Ιδρύθηκαν Νοσοκομεία, Ιατρεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, άσυλα. Πολέμησε την αστυφιλία με την αυτοδιοίκηση στις επαρχίες. Συντάχθηκε ο Αστικός Κώδικας. Θέλοντας να δημιουργήσει τον Γ’ Ελληνικό Πολιτισμό, συνέχεια του Αρχαίου και του Βυζαντινού που οραματιζόταν, φρόντισε σε υπέρτατο βαθμό τα γράμματα και τις τέχνες. Η παιδεία των Ελληνοπαίδων έγινε υποχρεωτική. Το έργο του Ιωάννου Μεταξά και των συνεργατών του ήταν δύσκολο. Παρά το γεγονός ότι διοικούσε το κράτος με ολοκληρωτικό τρόπο εν τούτοις οι εσωτερικές αντιδράσεις ήταν πολλές και αυτές έπρεπε να καταπολεμηθούν. Και αυτό συνέβη. Επιτέλους οργανώθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε βαθμό ώστε το 1940 να αποκρούσουν και να κατανικήσουν την Ιταλική εισβολή πάνω στα βουνά της Βορείου Ηπείρου. Το Έπος του 40 και ο αρχηγός της νίκης, έχουν γραφεί με χρυσά γράμματα στις σελίδες της Ελληνική Ιστορίας. Μνημειώδη έχουν παραμείνει τα μεγάλα οχυρωματικά έργα στη Βόρειο Ελλάδα, που έμειναν και αυτά στην ιστορία ως οχυρωματική γραμμή Μεταξά.

Η Εθνική Οργάνωση Νεολαίας ΕΟΝ

Ένα όμως από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα του, που από την πρώτη ημέρα είχε ονειρευτεί, ήταν η οργάνωση της Ελληνική νεολαίας.Η θρυλική ΕΟΝ. Νομοτελειακά ο Εθνικός Κυβερνήτης έριξε όλο το βάρος των προσπαθειών του στην Ελληνική Νεολαία. Είχε αηδιάσει από τους παλαιούς πολιτικούς και γι’ αυτό το λόγο ήλπιζε στη δημιουργία της Νέας Ελλάδας του Γ’ Ελληνικού πολιτισμού, από τη Νεολαία. Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν εκείνος ο πολιτικός, που από όλους τους πολιτικάντηδες, καθόρισε σαν εθνικό σκοπό τη δημιουργία νέου πολιτισμού σε συνέχεια των προηγουμένων. Πίστευε ακράδαντα ότι η εθνική και πολιτιστική διαπαιδαγώγηση της Νεολαίας θα την οδηγούσε σε αυτό το δρόμο.

Το έργο του Ιωάννη Μεταξά δεν ολοκληρώθηκε

Δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του. Ο ύποπτος θάνατός του τον βρήκε στον κολοφώνα της δόξης του. Είχε ήδη συντελεστεί το Έπος στα βουνά της Βορείου Ηπείρου. Ίσως εάν ζούσε να είχε αποφευχθεί η Γερμανική εισβολή, αλλά και η κατοχή της Ελλάδος. Ο Ιωάννης Μεταξάς κατηγορήθηκε για αγγλόφιλος και από άλλους για γερμανόφιλος. Ήταν ένας αγνός Έλλην. Αγαπούσε την πατρίδα του και πάνω από όλα το Έθνος. Ήταν ένας γνήσιος Εθνικιστής. Ο Ιωάννης Μεταξάς δημιούργησε ένα Εθνικό Κράτος με εθνική κοινωνική πολιτική. Δημιούργησε την ΕΟΝ μέσω της οποίας τα νέα στελέχη που θα ξεπηδούσαν από την οργάνωση θα ήταν εκείνα που θα εξακολουθούσαν το έργο του Εθνικού Κράτους. Δυστυχώς ο πόλεμος άφησε το έργο της 4ης Αυγούστου και του αρχηγού της ημιτελές. Για εμάς τους Έλληνες Εθνικιστές, ο Ιωάννης Μεταξάς, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ίσως πολιτικές φυσιογνωμίες της Νεότερης Ελλάδας. Μπορεί να πέθανε σαν άνθρωπος, αλλά θα ζει αιώνια σαν ιδέα στις ψυχές των Ελλήνων Εθνικιστών

Source http://www.elkosmos.gr/

Leave A Reply

Your email address will not be published.