Μαχητική Εθνική Ενημέρωση

Τραμπ: “Τα Ιεροσόλυμα ανήκουν στο Ισραήλ και μόνο! “- Παλαιστίνιοι: “O Τραμπ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως”!

0 381

Αμέσως μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εντολή με την οποία αναβάλλεται η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ για έξι μήνες.

Πρόκειται για νέο ελιγμό Τραμπ με σκοπό να προλάβει τυχόν κλιμάκωση στην περιοχή του Ισραήλ; Οι εξελίξεις τρέχουν…

“Η πόλη αυτή είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε και επισήμως την Ιερουσαλήμ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους”, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος και συμπλήρωσε:

“Θα πρέπει να είναι η πόλη όπου οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι θα προσεύχονται και ταυτόχρονα οι Χριστιανοί θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και με ασφάλεια”.

Η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δεν βοήθησε στην επίτευξη ειρήνης, υπογράμμισε.

“Πολλοί πρόεδροι έχουν πει ότι θέλουν να κάνουν κάτι και δεν το κάνουν”, συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, πριν υπογράψει το σχετικό διάταγμα μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στα Ιεροσόλυμα.

Σε μία δήλωση που χαρακτηρίζεται ως αρκετά “διπλωματική”, ο Τραμπ τόνισε επίσης πως είναι υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην Δυτική Όχθη, κάνοντας ταυτόχρονο άνοιγμα προς τους Παλαιστίνιους, ο αρχηγός των οποίων θα προβεί σε λίγη ώρα σε διάγγελμα.

Όλοι στρέφονται κατά των ΗΠΑ

Γενικευμένες αντιδράσεις υπάρχουν την τελευταία ώρα από την Ιορδανία και την Τουρκία, μέχρι την Γαλλία και την Τυνησία.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις την απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Ο Σίσι επισήμανε ότι η χώρα του απορρίπτει την ενέργεια των ΗΠΑ όπως και “οποιεσδήποτε συνέπειες προκύπτουν ως επακόλουθο”, όπως τονίζεται στο δελτίο τύπου.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ χαρακτήρισε “θανατική καταδίκη” για όλους όσους επιδιώκουν την ειρήνη, την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσινγκτον “επικίνδυνη κλιμάκωση”, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα.

Νωρίτερα, με μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός ανέφερε ότι ο εμίρης Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι είχε προειδοποιήσει τον Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η απόφαση.

Την ίδια στιγμή, και η κυβέρνηση της Ιορδανίας κατήγγειλε ότι η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, συνιστά «παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

«Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας σε αυτήν την πόλη συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, Μοχάμεντ Μουμενί, σε ένα δελτίο τύπου.

Επιπλέον, επισήμανε ότι αυτή η ενέργεια του Τραμπ είναι νομικά άκυρη καθώς «εδραιώνει την ισραηλινή κατοχή στον ανατολικό τομέα της πόλης».

Source http://www.el.gr

Leave A Reply

Your email address will not be published.