Μαχητική Εθνική Ενημέρωση

Βόμβα-«μεγατόνων» – Σύμβουλος Πούτιν: «Ελλάδα και Κύπρος χτύπησαν την πόρτα της Μόσχας για νέα οπλικά συστήματα»

0 8.094

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στα εξοπλιστικά. Το πρακτορείο Ανατολή, μετέδωσε την είδηση πως Ελλάδα και Κύπρος «χτύπησαν» την πόρτα της Ρωσίας για νέες προμήθειες οπλικών συστημάτων, επικαλούμενο δηλώσεις ρώσου αξιωματούχου. Το δημοσίευμα βέβαια ενδέχεται να είναι στα πλαίσια των ΨΕΠ της Τουρκίας. Θέλουν σίγουρα να δημιουργήσουν ζήτημα.

«Η Ρωσία είχε αιτήματα από Ελλάδα και Κύπρο για νέες προμήθειες οπλικών συστημάτων, αλλά είναι πολύ νωρίς για λεπτομέρειες» δήλωσε Βλαντιμίρ Κοζίν, βοηθός του Πούτιν σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

Πάντως, υψηλά ιστάμενη πηγή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) με την οποία επικοινώνησε ελληνικό site, δήλωσε άγνοια σχετικά με κάτι τέτοιο.

Η αναφορά αυτή υπήρξε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε ο Κοζίν σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό και στην οποία το κυρίως μέρος, είχε να κάνει με την απόκτηση του συστήματος S-400 από την Τουρκία. Συγκεκριμένα δήλωσε πως η Ρωσία θα ξεκινήσει να εφαρμόζει το συμβόλαιο για την παράδοση των S-400 στις αρχές του 2020.

Η πληροφορία αυτή που μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή επικαλούμενο αξιωματούχο της ρωσικής κυβέρνησης, έρχεται σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι τεταμένες και ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Γιώργος Γιακουμάκης δήλωσε μεταξύ άλλων πως χρειάζεται αύξηση των ανθρώπινων και υλικών πόρων για την άμυνα της Ελλάδας.

«Για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα απαιτείται να κτίσουμε ικανή αποτρεπτική δύναμη για τα επόμενα χρόνια, με αύξηση των ανθρώπινων και των υλικών πόρων. Δεν πρέπει να ευελπιστούμε ότι οι σύμμαχοί μας θα μας σώσουν, όταν μάλιστα έχουν και διαφορετικές προτεραιότητες. Εμείς πρέπει να είμαστε δυνατοί για να μας σέβονται οι σύμμαχοί μας, να μας φοβούνται οι εχθροί μας και να μη διανοούνται ότι θα υποχωρήσουμε σε οποιαδήποτε διεκδίκηση».

Σε κείμενό του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες πρέπει να μας συνεγείρουν, όχι συγκυριακά, διότι δυστυχώς έχομε μπεί σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη ευρύτερη περιοχή μας».

Ταυτόχρονα ο Ναύαρχος σημειώνει το γεγονός ότι «σχεδόν όλοι οι συντελεστές ισχύος της Ελλάδας βαίνουν μειούμενοι». «Για να ανταπεξέλθουμε στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον, πρέπει να αφυπνιστούμε και να αντιληφθούμε ότι πρέπει να αλλάξομε νοοτροπία, να ανορθώσουμε διαχρονικές αξίες όπως η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη, να τοποθετήσουμε το εμείς ως προτεραιότητα έναντι του εγώ, να δουλέψουμε σκληρά όλοι μαζί για μια ισχυρή Ελλάδα», τονίζει.

Σε αυτό το σημείο να αποκαλύψουμε τα εξής. Ο Υπουργός Εθνικής Aμυνας Π.Καμμένος είχε δηλώσει πριν λίγους μήνες πως οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στην Ελλάδα να αγοράσαει ρωσικά συστήματα. «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να απαγορεύουν στην Ελλάδα να αγοράζει ρωσικά συστήματα και να το επιτρέπουν στην Τουρκία», είχε δηλώσει

Ετσι λοιπόν, είχε απαγορευθεί με επέμβαση των ΗΠΑ η προμήθεια από την Ρωσία των εξής οπλικών συστημάτων:

-55 Τεθωρακισμένων Αμφίβιων Οχημάτων Μάχης BMP-3F για τους Πεζοναύτες, των οποίων η προμήθεια είχε κλειστεί κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π.Παναγιωτόπουλου στην Ρωσία τον Απρίλιο του 2013. Η μετατόπισή του στο υπουργείο Πολιτισμού δύο μήνες αργότερα και η ανάληψη του υπουργείου από τον Δ.Αβραμόπουλο, είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας, η οποία όταν τελικά πέρασε στην τελική φάση τον Ιανουάριο του 2014 την πρόλαβε το εμπάργκο.

Η απόκτησή τους που είναι πάγια υπηρεσιακή ανάγκη εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον, είχε αποφασιστεί οριστικά μετά το θανατηφόρο ατύχημα των Πεζοναυτών με το «αρχαίο» και παντελώς ακατάλληλο Μ113 έξω από την Χαλκίδα και θα μεταμόρφωνε τη νυν συμβολική δύναμη αποβάσεων του ΕΣ σε ένα όπλο τεράστιας επιχειρησιακής αξίας.

-20 οχημάτων εκτόξευσης SHORADS Tor-M2 ή Pantsir S1 σε συνδυασμό με Buk-M2 για αντικατάσταση των παλαιών OSA AKM. Tα συστήματα θα έκτιζαν έναν αδιαπέραστο τείχο στο Αιγαίο, ως πρώτη γραμμή α/α άμυνας, απέναντι στα F-35 και στο τουρκικά βλήματα cruise…

-50 εκτοξευτών και 500 βλημάτων κατευθυνόμενων με λέηζερ Kornet-EM, δηλαδή της νέας έκδοσης του κορυφαίου, όπως αποδείχθηκε και στον πόλεμο της Συρίας, αντιαρματικού όπλου, με διπλάσια ακτίνα από το νυν που υπηρετεί στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, η οποία τώρα φτάνει στα 5 χλμ.

Μέ ακτίνα δράσης 10 χλμ. και τοποθετημένο σε κινητές πλατφόρμες, αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν να «κλειδώσουν» την περιοχή μεταξύ Λέσβου, Χίου, Σάμου, αλλά και Κω-Ρόδου σε ότι αφορά τις αντιαποβατικές δυνατότητες που θα αποκτούσε ο Ελληνικός Στρατός.

Επειδή ο Δ.Αβραμόπουλος δεν μπόρεσε λόγω του εμπάργκο να υλοποιήσει την προμήθεια, την περιέλαβε στα εγκεκριμένα προγράμματα από την Επιτροπή Αμυνα που πέρασε από την Βουλή των Ελλήων στις 30 Ιουλίου 2014 για να υλοποιηθεί, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι ΗΠΑ.

-20 μέχρι 30 νέων βλημάτων 248N6 του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, τα οποία θα προσαρμοζόντουσαν στο νυν σύστημα S-300PMU1 που υπηρετεί στην Κρήτη και θα αύξαναν κατά 60% την περιοχή απαγόρευσης, αυξάνοντας την φονική περίμετρο από 150 σε 250 χλμ.!

Το βλήμα 40N6 με τα 400 χλμ. ακτίνα δράσης δεν μπορούσε να εγκατασταθεί λόγω αδυναμίας του ραντάρ του S-300 (εμβέλεια 300 χλμ.) να το παρακολουθήσει

Η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μ.Κωσταράκο και την αποδέχθηκε με θερμότητα ο Δ.Αβραμόπουλος.

Αυτή ήταν και η ουσία της άσκησης «Λευκός Αετός» στις 13 Δεκεμβρίου 2013 κατά την οποία πιστοποιήθηκε το σύστημα S-300 μετά από τόσα χρόνια σε υπηρεσία. Το εμπάργκο που επιβλήθηκε δύο μήνες αργότερα, μπλόκαρε και αυτή την προμήθεια.

Αν η προμήθεια είχε ολοκληρωθεί με κόστος λιγότερο από 50 εκατ. δολάρια η Ελλάδα θα αποκτούσε μια δυνατότητα που τώρα θα αποκτήσει η Τουρκία με δαπάνη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων (η Μόσχα έχει αποφασίσει να δώσει στη Τουρκία το βλήμα 248N6, όχι το 40N6 με τα 400 χλμ. ακτίνα δράσης)

– Την υλοποίηση μέρους της διακρατικής σύμβασης για τα 420 ΤΟΜΑ BMP-3HEL σε αριθμό ίσο με αυτό των LEO2HEL τουλάχιστον, (170 μονάδες), προκειμένου να δημιουργηθούν πανίσχυρες τεθωρακισμένες ίλες με προστασία μακράς ακτ;iνας για τα LEO2HEL. Tα οχήματα θα ήταν μεταχειρισμένα και θα δίνονταν με κόστος 1 εκατομμύριο ανά μονάδα.

Για όλα αυτά η Ουάσιγκτον «άναψε κόκκινο», παρά το γεγονός ότι η Μόσχα είχε δεχθεί να χρηματοτοτήσει την αγορά τους η οποία θα αποπληρωνόταν σε 20 χρόνια. Ετσι ή αλλιώς το πακέτο όλων των παραπάνω κόστιζε περίπου όσο θα κοστίσει η αναβάθμιση των γερασμένων ΑΦΝΣ Ρ-3Β: 500 εκατομμύρια ευρώ!

Leave A Reply

Your email address will not be published.